Η Ιστορία του Μεταλόγου
Αν το 2002 ήταν η χρονιά που γεννήθηκε ο έντυπος Μετάλογος, αν το 2013 έγινε το εφαλτήριό του για ένα "πειραματικό" άλμα στο διαδίκτυο, το 2020 σηματοδοτεί τη μετεξέλιξη και την ανοδική δημιουργική πορεία του. Η ολική ανακατασκευή και αναδιοργάνωση αυτού του "ιστορικού", και διεθνούς πια, περιοδικού τού επιτρέπει να ονειρεύεται την εδραίωση συνεργατικών και δημιουργικών σχέσεων με όσες και όσους βρίσκουν σ' αυτόν έναν χώρο συνάντησης.
Και ως χώρος συνάντησης των δημιουργών του είχε ξεκινήσει και τότε, στην αρχή της ιστορίας του...
Ο Μετάλογος είναι το πρώτο συστημικό περιοδικό που εκδόθηκε στην Ελλάδα από τη Συστημική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος το 2002.
Ξεκίνησε από την ιδέα της Ευφροσύνης Μουρελή και στη δημιουργία του συμμετείχε όλο το θεραπευτικό προσωπικό του ΚΨΥ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης -το ονομαζόμενο από τότε "συστημικό" δημόσιο ΚΨΥ- (Βιολέτα Καφταντζή-Χάστα, Ingeborg Schlaucher-Νικολαΐδου, Αικατερίνη Παπαμήνου, Μαρία Παντελάκη, Θεόδωρος Σφήκας, Ανδρέας Τσάφος, Φανή Τριανταφύλλου), μαζί με πολλά από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της ΣΕΒΕ: Τάσο Ζήση, Βιργινία Ιωαννίδου, Οδυσσέα Μουζά, Αλέκα Τσουκάτου, Σοφία Χατζηγελέκη.
Ο Μετάλογος ονομάστηκε προς τιμήν του Gregory Bateson και της ομώνυμης έννοιάς του («metalogue»), την οποία ορίζει ως μια διαλεκτική συζήτηση σχετικά με προβληματικά θέματα. Ο Μετάλογος ως ένα είδος αναστοχαστικού διαλόγου, μια συνεχής άσκηση που αποπειράται να δοκιμάσει τα όρια του λόγου - αφού ο λόγος δε σημαίνει, δεν εισάγει, δεν αποκαλύπτει μόνο, αλλά και αποκρύπτει.
Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια της έντυπης πετυχημένης κυκλοφορίας του με μια Διημερίδα (2012) που τίμησε με την παρουσία της η Mary Catherine Bateson και ο Wendel Ray, αναδύθηκε η ιδέα της συνέχειας του Μεταλόγου σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι, από το 2013 ο Μετάλογος γίνεται ηλεκτρονικός με εναρκτήριο το τεύχος 23.
Έχοντας τις «Επιστήμες της Ψυχής», ιδιαίτερα την Ψυχοθεραπεία, ως βασικό πλαίσιο αναφοράς, το περιοδικό αποπειράται να υποστηρίξει το Συστημικό Παράδειγμα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα της γνώσης,
Το περιοδικό Μετάλογος ήταν και είναι μια συλλογική κατασκευή και ελπίζει (να συνεχίσει) να συνεισφέρει στη διαμόρφωση του Συστημικού Χώρου σε συνεργασία με αναγνώστες/τριες και συγγραφείς/δημιουργούς.
Από το ξεκίνημά του το έχουν τιμήσει με την υποστήριξη και τη φιλία τους υπεύθυνοι των μεγαλύτερων Ελληνικών Συστημικών Εταιριών, Ινστιτούτων, Πανεπιστημιακών Τμημάτων και μεγάλα «ονόματα» του Πεδίου από το εξωτερικό.
Από το 2019, μετά από πρόσκληση, περιλαμβάνεται στην Εγκυκλοπαίδεια Θεραπείας Ζευγαριών και Οικογένειας (Encyclopedia of Couple and Family Therapy. Editors: Jay Lebow, Anthony Chambers, Douglas C. Breunlin. Springer), η οποία, όπως αναφέρει, "ενσωματώνει επτά δεκαετίες καινοτόμων εξελίξεων" στο συστημικό πεδίο.
Αν μορφή και περιεχόμενο αλληλο-πλέκονται και αλληλο-κατασκευάζονται, θα μπορούσε ο σημερινός Μετάλογος να θεωρηθεί ένα είδος καινοτόμου παρουσίας στα ψυχοθεραπευτικά περιοδικά; Μήπως ίσως "μια διαφορά που κάνει μια διαφορά";